Често задавани въпроси

Ще се запазят ли въведените данни при преминаване от LITE версията към PRO?

Да. Ако PRO версията се инсталира на същия компютър, съществуващите данни ще бъдат разпознати и заредени автоматично от StoreHouse PRO, без да е необходимо да правите нищо специално.

Ако инсталирате програмата на друг компютър, ще трябва да създадете архив в LITE версията, от който да ги възстановите след това в StoreHouse PRO.

Задължително ли е плащането на годишен абонамент за StoreHouse PRO?

Накратко, не. Стандартният лиценз включва едногодишен абонамент за получаване на безплатна приоритетна поддръжка и актуализации, но продължаването му не е задължително и не е условие за нормалното функциониране на продукта. Важно е да имате предвид обаче, че при изтекъл абонамент не получавате никакво съдействие в случай на проблем, не можете да изтегляте актуализираните версии на софтуера и губите достъп до ограничен брой програмни функции, които използват ресурси в нашия уебсайт (като например извличането на фирмени данни от Интернет). Ако след прекъсването на абонамента Ви са изтекли 7 дни губите и възможността да го продължите при преференциалните ценови условия, обявени в сайта.

Може ли да се свърже касов апарат или фискален принтер към програмата?

StoreHouse не управлява фискални устройства. Ако търсите т.нар. CУПTO, потърсете на друго място. Нашият продукт не е предназначен за употреба като POS система за магазини или на места, в които се приемат предимно касови или картови плащания.

Може ли да се работи в мрежа от няколко компютъра едновременно?

StoreHouse PRO поддържа едновременна работа на множество потребители в локална кабелна мрежа. Потребителите могат да използват както обща споделена база данни, разположена на единия от компютрите, така и отделни бази. Изискванията и настройките за работа в локална мрежа можете да прочетете тук.

Възможно ли е с програмата да се работи през Интернет?

Да, при наличието на терминален сървър, работещ под управлението на MS Windows Server 2012/2016/2019, чрез т.нар. Remote Desktop. Инструкции можете да прочетете в тази страница.

Мога ли да инсталирам StoreHouse на повече от един компютър?

Да, но е необходимо да сте закупили лиценз за всяко едно от допълнителните работни места.

Искам да използвам програмата на Х компютъра. Плаща ли се абонамент за всеки от тях?

Ако лицензите за тези компютри ще се издават на името на една и съща фирма, абонамент се заплаща само за първото работно място и стойността му не зависи от броя на допълнително закупените лицензи за други компютри. Допълнително лицензираните работни места ще използват същия абонамент и за тях не се заплаща нищо друго, освен цената на самия лиценз при първоначалното му придобиване.

Ако обаче лицензите са издадени на името на различни фирми, то всяка от тях следва да има собствен акаунт в сайта на Елизия ЕООД и съответно заплаща отделен абонамент.

Трябва ли да купувам отделен лиценз за всяка от моите фирми?

Ако фирмите ще използват програмата на едни и същи компютри или имат общ собственик, не е необходимо да купувате поименен лиценз за всяка от тях. Вместо това лицензирайте само първата - за общия брой компютри, на които планирате да използвате програмата. После управлявайте останалите фирми като допълнителни бази данни на вече лицензираните работни места. Това ще Ви позволи да намалите както цената за придобиване, така и разходите си за поддръжка.

Ако обаче фирмите не са с един и същи собственик и ще използват програмата на различни компютри, тогава трябва да имате отделен поименен лиценз за всяка от тях.

Ще ми изпратите ли уведомление при изтичане на абонамента?

Да, нашата система автоматично ще Ви изпрати напомняне 30 дни преди изтичането на абонамента. Напомнянето се изпраща до имейл адреса, който сте използвали при последната си поръчка. Ако до датата на изтичането на абонамента той все още не е продължен, на следващия ден ще получите уведомление, че абонаментът е изтекъл.

Ако абонаментът е прекъснат преди повече от 7 дни и през това време е издадена по-нова версия на продукта, към цената за подновяване на абонамента ще бъде добавена и стойността на актуализацията.

Как става обновяването на софтуера?

Необходимо е да изтеглите от нашия сайт актуализираната версия на същия продукт и да я инсталирате върху вече съществуващата по-стара версия. Програмата ще има грижата за останалото. При актуализация всички въведени данни се запазват.

За изтегляне на актуализирана версия на StoreHouse PRO е необходимо да сте влезли в сайта с клиентското си име и парола и абонаментът Ви за поддръжка да е активен.

Необходимо ли е компютърът с инсталиран StoreHouse да е свързан с Интернет?

Не, програмата няма изискване за връзка с Интернет. Все пак имайте предвид, че когато компютърът Ви не е свързан с Интернет, програмата няма да може да Ви известява за издадени нови версии и няма да можете да използвате функцията за извличане на фирмени данни от Интернет.

Трябва ли ми нов лиценз при прехвърляне на програмата на друг компютър?

Можете да прехвърлите лиценза от един компютър на друг по начина, обяснен в следната част от ръководството.

Възможно ли е фактурите да се съхраняват във файл?

Да, чрез инсталация на софтуер за виртуален печат в PDF файл. При по-новите версии на Windows тази възможност е вградена. Ние препоръчваме програмата PDF Creator, която има безплатна версия и работи много добре.

Поддържа ли StoreHouse PRO работа с други валути?

Към настоящия момент програмата поддържа допълнителни валути единствено в модула за заявки към доставчици.

Програмата поддържа ли работа с баркод четец?

Да, StoreHouse PRO поддържа работа със стандартни баркод четци в модулите "Доставки", "Продажби", "Прехвърляне" и "Гаранционни карти", "Ревизии" и "Производство".

Поддържа ли се работа с партидни номера и срокове на годност?

Не и към настоящия момент.

Програмата работи ли на смартфони или таблети с Android, iOS...? А под Linux?

Не, програмата е предназначена за употреба на компютри, работещи под управление на операционната система Microsoft Windows за Intel-съвместими процесори (x86/x64).

Как мога да прехвърля данните си от един компютър на друг?

Създайте архив на базата данни на първия компютър и го прехвърлете на втория. На новия компютър стартирайте програмата и изпълнете процедурата по възстановяване от архив. Ако премествате не само данните, но и самия лиценз, прочетете това ръководство. В него сме обяснили процедурата в по-големи подробности.

Мога ли да поръчам някаква допълнителна функция или справка в програмата?

Отговорът на този въпрос е "зависи". Първото условие е да сте лицензиран потребител на PRO версията. Политиката на Елизия ЕООД е да включва в официалната версия на програма само функции, модули и справки, към които биха проявили интерес по-голям кръг от потребители. В тази връзка, ако Вашето желание би довело до подобряване на функционалността и възможностите на програмата - да, можете да заявите допълнителна функционалност в програмата. В случаите, когато става дума за по-дребни добавки, дори не е необходимо да плащате за това - просто направете предложението си и то ще бъде реализирано при първа възможност. В останалите случаи, когато това е възможно, и от това няма да настъпят неблагоприятни последици за продукта като цяло или пък за неговите потребители, допълнението се реализира под формата на външен модул, който не се разпространява като интегрирана част на програмата. Разбира се, има и редица случаи, при които и това не е възможно, така че всичко е въпрос на конкретен казус.

Може ли програмата да се инсталира на флаш памет?

Да, но не го препоръчваме. Ако желаете да рискувате увреждане на данните, начинът за ползвате от флашка е описан в следната част от ръководството за работа с продукта.

Трябва ли да пазя всички създадени архиви, или само последния?

Последният създаден архив съдържа компресирано копие на всички данни, които са били налични в базата данни към момента на архивирането. Все пак, препоръчваме Ви да пазите всички архиви и периодично да премествате на друго място онези от тях, които няма да ползвате. Имайте предвид, че единствено архивите съдържат точно и немодифицирано копие на данните към минал период. Актуалната Ви база данни също съдържа тези данни, но в нея те може да са били променени, подправени или изтрити от оператор.

Ако не откривате тук въпросите, чиито отговори Ви интересуват, попитайте ни чрез форума или по имейл и ще получите бърз и изчерпателен отговор.

Други ресурси